Zmień termin – nie odwołuj, czyli LOTTO Poznański Czerwiec ’56 – oświadczenie organizatora.

To, jak wiecie drodzy zawodnicy, nie tylko nasze hasło, ale też odezwa Organizatorów wszystkich imprez sportowych w Polsce …. i nie tylko. Epidemia COVID-19 i towarzyszące jej ograniczenia w przemieszczaniu, czy zgromadzeniach oznacza dla nas – organizatorów – tylko jedno. Konieczność przełożenia terminu naszego biegu zaplanowanego na 14 czerwca 2020 r.

Bieg Czerwca ‘56 to wyjątkowy projekt i niestandardowy bieg. To wszystko – dzięki Wam. Idea biegu – uczczenie pamięci bohaterów wyjątkowego zrywu na stałe wpisała się w kalendarz imprez biegowych w Poznaniu. Dzięki współpracy z Muzeum Poznańskiego Czerwca, IPN-em, Miastem Poznań i wieloma innymi instytucjami i sponsorami można było stworzyć bieg mający także funkcję edukacyjną. Obecność kombatantów poznańskiego czerwca – tych emocji nie da się zapomnieć – rokrocznie uświetniała naszą imprezę. Także troska o nich oznacza odpowiedzialną decyzję.

Od samego początku staraliśmy się stworzyć imprezę, gdzie atmosfera będzie niepowtarzalna, a strefa finiszera pełna pozytywnej energii. To wszystko było możliwe dzięki Wam – Zawodnikom, Wolontariuszom, władzom Poznania, Partnerom, Służbom, a przede wszystkim właśnie kombatantom tamtych wydarzeń.

Chcemy Wam zaprezentować stan obecny, uwarunkowania prawne i nasze propozycje działań.

UWAGA – przeczytajcie uważnie tekst do końca. Odpowiada on na wiele pytań i pokazuje dokładnie jakie macie możliwości działania – prosimy o poświęcenie chwili i dobrnięcie do końca tekstu.

• Efektem wejścia w życie ustawy z dnia 2 marca 2020r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19 oraz stosowne rozporządzenia Ministra Zdrowia, w tym w sprawie ogłoszenia na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej stanu epidemii, było m.in. odwołanie albo przełożenie wielu imprez sportowych.
  • Mimo, że obowiązujące ograniczenia prawne w organizacji imprez, nie sięgają obecnie daty zawodów, już od kilku dni jest dla nas jasne, że przeprowadzenie Biegu Poznańskiego Czerwca ’56 w zaplanowanym terminie tj. 14.06 nie będzie możliwe.
  • W związku z powyższym oraz ze względu na kalendarz innych imprez biegowych proponujemy Wam następujące rozwiązania (do wyboru):

Uprzedzając pytania, wątpliwości i ew. falę hejtu.

Przygotowanie imprezy to praca przez cały rok.

Około 70% wydatków organizacyjnych ponoszonych jest przed imprezą i to na długo zanim zaczniemy myśleć o sezonie. Chcemy, żebyście wiedzieli i mieli tego świadomość – nie idzie tutaj o wzięcie niczyjej kasy do swojej kieszeni. Tu chodzi o przetrwanie Biegu Czerwca ’56  i możliwość ponownej jego organizacji w przyszłości.

W razie pytań – prosimy Was o kontakt pod adresem mailowym: zmiany@biegczerwca56.pl lub na naszym Facebooku poprzez Messengera.

Głęboko wierzymy, że zrozumiecie podjętą przez nas decyzję, bo tylko dzięki Waszemu wsparciu i zrozumieniu sytuacji będziemy mogli przetrwać ten czas i nadal organizować dla Was ten wyjątkowy bieg.

MACIE TAKŻE JESZCZE JEDNĄ MOŻLIWOŚĆ – jeśli nie chcecie przenosić zapisów i uczcić pamięć kombatantów Czerwca ’56 – wziąć udział w BIEGU WIRTUALNYM. Jeśli już byliście zapisani możecie albo
1) przenieść swoją opłatę – w tym celu prosimy wysłać maila na zmiany@biegczerwca56.pl podając imię, nazwisko i format biegu – przeniesiemy Was 1:1
(uwaga – jeśli nie kupiliście koszulki – dostaniecie pakiet bez niej – tak jak w oryginale)
2) zostawić bieg na 2021 (czyli nie robić nic) i oddzielnie zapisać się na bieg wirtualny klikając rejestracja.

Zapraszamy do wirtualnego wyzwania!

Jak wirtualna rywalizacja będzie wyglądała w praktyce?

Po zarejestrowaniu się w systemie i otrzymaniu numeru startowego (który będzie można wydrukować i z nim biec) – każdy z uczestników biegu ma do pokonania dystans minimum 10 km. Może to zrobić w dowolnym miejscu i w przedziale czasowym od 28 czerwca do 8 lipca. Dystans będzie można pokonać biegnąc od startu do mety – pokonując jednorazowo 10 km lub „na raty” rozkładając bieg na dowolne 3 dni. Uczestnik swój bieg może rejestrować dowolnym urządzeniem, które pozwala zarejestrować czas i pokonaną trasę. Ważne, aby była możliwość przesłania zdjęcia lub zrzutu ekranu pokazującego bieg z widocznym dystansem i czasem. Po ukończeniu Biegu Uczestnik przesyła swój wynik w systemie, w którym się rejestrował. Zgłoszenie wymaga wpisania uzyskanego czasu oraz dołączenia zdjęcia lub zrzutu ekranu pokazującego pokonaną trasę wraz z widocznym dystansem i czasem. Zawodnik, który uzupełnił czas otrzyma najpierw medal wirtualny, który finalnie zamieni się w prawdziwy. Po zakończeniu całej rywalizacji uczestnicy otrzymają kurierem medal oraz koszulkę techniczną (jeśli dotyczy).

Zatem – życzymy Wam zdrowia i czekamy na informację od Was.

Zespół Biegu Czerwca ‘56